PROGRAMMA
“’Jij verstaat me niet!”
333Reflex: brug tussen samenleving, rechtspraak, jeugdzorg en relationele ethiek
- Inhoud: Lieve Willems weet met 33 woorden universele taal te geven aan de meest complexe situaties. Of het nu om gezinsrelaties of om professioneel samenwerken gaat, het gevoel dat je niet wordt begrepen, dat over jou heen wordt gepraat of dat er niet naar jou wordt geluisterd, leidt tot spanningen en conflicten. De 333Reflex maakt mogelijk dat verschillende generaties en verschillende werk- en leefwerelden elkaar wél verstaan en in verbinding kunnen gaan.
Op een amusante en onderhoudende manier leert Lieve in 3 sessies aan de slag te gaan met 33 woorden die mensen verbinden. Zij boogt daarbij op indrukwekkende praktijkervaring en wetenschappelijke en theoretische inzichten.
- Doelgroep: professionals die met ouders en/of kinderen werken: magistraten, familiaal bemiddelaars, justitieassistenten, jeugdadvocaten, gezinsondersteuners, zorgcoördinatoren, …
- Spreker: Lieve Willems van Gezelschapswerk, contextueel therapeut en trialoog expert.
- Data: 1, 7 en 15 oktober
- dinsdag 1 oktober: impact van de gewijzigde samenleving op relaties en samenwerken
- maandag 7 oktober: pluriforme systemische relatiespelregels en woordenschat
- dinsdag 15 oktober: relationeel en systemisch samenwerken en samenleven
- Uur: telkens van 9 tot 12 uur
- Plaats: Muydenhof, Zandstraat 1 in 2627 Schelle
- Deelnemers: min. 6, max. 25.
- EXTRA: Dit is een uitzonderlijk drie-delige Dappere Dialoog. Deelnemers engageren zich om de drie sessies te volgen en ontvangen de kaartenset. Deze drie-delige Dappere Dialoog heeft een erkenning van het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding.
“Basisopleiding intrafamiliaal geweld”
- Inhoud: De basisopleiding intrafamiliaal geweld wordt gegeven door Veilig Huis Antwerpen, een netwerkorganisatie die dagelijks rond de thematiek samenwerkt met vele partners, zowel hulpverlening, politie, parket als lokale besturen. De opleiding gaat dieper in op het fenomeen intrafamiliaal geweld: de verschillende vormen, hoe ontstaat het, welke dynamieken spelen er en wat is de impact ervan op kinderen. We gaan daarnaast dieper in op de signalen en rode vlaggen die je als professional kan oppikken en hoe je hier op in kan gaan. Tenslotte kaderen we hoe we de cirkel van geweld kunnen doorbreken en wat daarbij de rol kan zijn van politie, parket en het Veilig Huis en welke andere diensten best betrokken worden.
- Doelgroep: maatschappelijk assistenten van GBO-kernactoren, zorgcoördinatoren, woonbegeleiders, politie, huisartsen en spoedartsen …
- Spreker: Davy Simons, strategisch coördinator Veilig Huis Antwerpen
- Datum: donderdag 3 oktober
- Uur: van 14 tot 17 uur
- Plaats: Chalet De hamer, della Faillelaan 21 in 2630 Aartselaar
- Deelnemers: min. 6, max. 25.
“Van verschillend naar verbindend ouderschap”
- Inhoud: Kinderen opvoeden is een uitdaging. Misschien is het wel de eerste keer dat je zo verschillend tegenover je partner komt te staan? De enige handvaten die we hebben meegekregen rond ouderschap zijn onze eigen (on)bewuste ervaringen in onze kindertijd met rolmodellen. We zijn allemaal in een uniek nest geboren en hebben verschillende strategieën geërfd om om te gaan met uitdagende situaties in het leven. Tijdens deze Dappere Dialoog kijken we naar hoe conflict kan ontstaan rond de opvoeding van kinderen. Je ontdekt hoe je voorbij de strijd van gelijk of ongelijk kan kiezen voor verbinding.
- Doelgroep: ouders, opvoeders, …
- Spreker: Annelies Peeters van Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK)
- Datum: donderdag 10 oktober
- Uur: van 19 tot 21.30 uur
- Plaats: Sociaal Huis, Kapellestraat 136 in 2630 Aartselaar
- Deelnemers: min. 6, max. 25
“Geweld in het gezin bespreekbaar maken met jonge kinderen”
- Inhoud: Babo is een methodiek om met jonge kinderen (3-8 jaar) in gesprek te gaan rond het gezin, kinderen weerbaarder te maken en geweld in het gezin bespreekbaar te maken. Babo geeft hulpverleners de mogelijkheid om ook de allerkleinsten aan het woord te laten, individueel, in groep of samen met het gezin.
- Doelgroep: hulpverleners, gezinsondersteuners, zorgcoördinatoren en andere geïnteresseerden
- Spreker: Anneleen Roelandts, orthopedagoge, UCLL
- Datum: donderdag 17 oktober
- Uur: van 10 tot 17 uur
- Plaats: Ecohuis 't Kleibrood, 's Herenbaan 129 in 2850 Boom
- Deelnemers: min. 6, max. 20
- EXTRA: broodjes worden voorzien
“Anders kijken naar vervelend gedrag van kinderen”
- Inhoud: Kinderen stellen gedrag dat we als volwassenen niet altijd begrijpen of goedkeuren. We reageren dan ook vaak vanuit het verlangen om dit gedrag aan te passen. Het wordt pas interessant als we anders naar dit gedrag kan kijken en het proberen om te buigen naar nieuwe mogelijkheden: wat wil het kind eigenlijk zeggen met dit gedrag. Gedrag is een signaal waarmee een kind een behoefte uitdrukt. Hoe kunnen we een andere beweging maken waardoor we ook ander resultaat krijgen. Door tegen het gedrag in te gaan, wordt het vaak nog groter omdat we niet horen wat de boodschap eronder is. In deze workshop leren we anders kijken naar gedrag, vragen stellen die nieuwe mogelijkheden bieden om ermee om te gaan en tot een duurzamere oplossing leiden. Zo gaat er minder energie verloren en leidt onze aanpak tot een positieve relatie met kinderen.
- Doelgroep: ouders, opvoeders, …
- Spreker: Katherine d’Hoore van Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK)
- Datum: vrijdag 18 oktober
- Uur: van 19 tot 21.30 uur
- Plaats: Huis van het Kind, Depot Deluxe, Nijverheidsstraat 27 in 2620 Hemiksem
- Deelnemers: min. 6, max. 25
“Positief opvoeden”
- Inhoud: Hoe kan ik mijn kind positief aanmoedigen? Hoe pak ik ongewenst gedrag op een positieve manier aan? Hoe creëer ik een stabiele, ondersteunende en warme relatie met mijn kind in een context waar ook voldoende oog is voor structuur en het aanleren van regels? Tijdens deze infoavond gaat Katherine d’Hoore van VCOK in op deze vragen en hoe je dit thuis praktisch kan toepassen. We denken na over hoe we onze band met kinderen kunnen versterken en hoe we positief gedrag kunnen aanleren en versterken.
- Doelgroep: ouders, opvoeders, …
- Spreker: Katherine d’Hoore van Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK)
- Datum: maandag 21 oktober
- Uur: van 19 tot 21.30 uur
- Plaats: Buitenschoolse KinderOpvang (BKO), Ridder Berthoutlaan 5 in 2845 Niel
- Deelnemers: min. 6, max. 25
“Verontrusting in de thuiscontext, help?!”
- Inhoud: Als onthaalouder, kinderbegeleider of zorgprofessional word je wel eens geconfronteerd met een niet-pluis-gevoel bij een kind of zijn ouders. De signalen zijn niet altijd eenduidig en we weten niet goed hoe we ze moeten interpreteren. In deze vormingsavond gaan we dieper in op detectie en aanpak van dergelijke verontrusting in gezinnen. We staan ook stil bij de korte en lange termijngevolgen van geweld op de (neurologische) ontwikkeling van kinderen. De Kindreflex is een stappenplan dat zorg- en hulpverleners stimuleert om met hun volwassen cliënten een gesprek te voeren over het thema ouderschap. Zo krijgen ouders de kans om in alle vrijheid over de kinderen en hun bezorgdheden te praten. Waar nodig ondersteunen zorg- en hulpverleners de ouders in hun rol. De Kindreflex helpt om verontrustende gezinssituaties te detecteren en de veiligheid zo snel mogelijk te herstellen zodat uithuisplaatsingen beter kunnen worden voorkomen.
- Doelgroep: onthaalouders, kinderbegeleiders, zorgprofessional …
- Spreker: Philippe Verlinden en collega van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen
- Datum: donderdag 24 oktober
- Uur: van 19 tot 21.30 uur
- Plaats: Huis van het Kind, Depot Deluxe, Nijverheidsstraat 27 in 2620 Hemiksem
- Deelnemers: min. 15, max. 25
“Waarom 1’tje te veel is”
Theorie en praktijk bij alcoholmisbruik en (psychische) kwetsbaarheid. Kennis en handvatten vanuit behandeling en ervaringsdeskundigheid.
- Inhoud: Na een korte theoretische verduidelijking over verslaving in combinatie met psychische kwetsbaarheid, volgt een interactieve rondetafelgesprek. Daar komen ervaringen, opmerkingen en vragen aan bod. Ook de vraag ‘Hoe voorkom je dat een persoon met een dubbeldiagnose tussen wal en schip van hulpverlening valt?’ krijgt zeker een plek. Duidelijk wordt dat alcohol- en drugmisbruik en intrafamiliaal geweld problematieken zijn die geen zwart-wit denken toelaten.
- Doelgroep: zorg- en hulpverleners in de eerstelijn, (zorg)coördinatoren, teamverantwoordelijken, mantelzorgers …
- Spreker: Jimmy Peeters en collega Bert Engelen van Mobiele teams Emergo
- Datum: dinsdag 29 oktober
- Uur: van 9.30 tot 12.30 uur
- Plaats: Gemeentehuis Rumst, Koningin Astridplein 12 in 2840 Rumst
- Deelnemers: min. 6, max. 25